Тамақтану

Тамақтану

Дұрыс тамақтану-негіздердің негізі!

Мектеп-бұл сіздің балаңыз үшін көпжылдық қиын сынақ! Сіздің күшіңізде ол бұл сынақты ауыр шығындарсыз жеңе алады! Ең алдымен, балаға дұрыс тамақтанусыз мүмкін емес денсаулық қажет болады! Мектеп жылдары - бұл тұрақты ақыл-ой жүктемесі ғана емес, сонымен бірге белсенді өсу уақыты. Сондықтан, оқушының дұрыс тамақтануының жалпы принциптері ересек адаммен бірдей болып қалатынына қарамастан, айтарлықтай айырмашылықтар бар! Мектеп жасында адамның тағамдық талғамының маңызды бөлігі қаланады. Ата - аналардың міндеті-бұл артықшылықтарды дұрыс тамақтануға бағыттау! Сонымен....

Оқушыға жадынама:

  • Есіңізде болсын, сіздің тағамыңыз әр түрлі болуы керек және оған ет, балық және сүт өнімдері, нан мен жарма, көкөністер мен жемістер кіруі керек.

  • Ащы, тұзды, майлы және қуырылған тағамдарға араласпаңыз.

  • Тамақтану кезінде сөйлеспеуге тырысыңыз.

  • Асықпаңыз, кішкене кесектерді жеп, тамақты мұқият шайнаңыз.

  • Артық тамақтанбаңыз, кішкене бөліктерде жиі тамақтануға тырысыңыз.

  • Есіңізде болсын, кондитерлік өнімдер дәмді, бірақ пайдалы емес! Олар негізгі тағамды алмастыра алмайды. Күніне бір реттен көп емес тәттілерді жеп қойыңыз!

  • Есіңізде болсын, сіздің денеңізге сұйықтық қажет! Шөлді басудың ең жақсы әдісі-қайнатылған, сүзілген немесе газдалмаған бөтелкедегі су!

 

Құрметті ата-аналар! Балаларыңызды осы ережелермен таныстырыңыз!

Себебі денсаулық үшін қоректік заттардың (ақуыздар, майлар, көмірсулар, тәуелсіз аминқышқылдары, дәрумендер, май қышқылдары, минералдар мен микроэлементтер) дұрыс қатынасы өте маңызды.

Диетаға сүт және қышқыл сүт сусындары, сүзбе, ірімшік, балық және ет өнімдері, жұмыртқа кіреді. Күніне майды тұтыну мөлшері 80-90 г құрайды. балалар күн сайын май, өсімдік майы мен қаймақ алады!

Көмірсулардың күнделікті мөлшері 300-400 г құрайды, сондықтан мәзірдегі қажетті өнімдер-нан, жарма, картоп, кептірілген жемістер.

Мектепте үш мезгіл тамақтану ұйымдастырылған: таңғы ас, түскі ас және түстен кейінгі ас. Медициналық көрсеткіштер бойынша № 2, №5, № 9 диеталық үстелдер бар.

Диета

№ 2 Диета Үстелі

төмен қышқылдығы бар созылмалы колит және созылмалы гастрит үшін көрсетілген.

Құрамы: ет, саңырауқұлақ, балық сорпаларына арналған Жарма және көкөніс сорпалары; майсыз ет( тартылған, қуырылған), қайнатылған тауық еті, бу, бұқтырылған, қуырылған котлеттер, майсыз ветчина, майсыз қайнатылған балық, жақсы малынған майсыз майшабақ, қара уылдырық; сүт (егер ол себеп болмаса іш өту), сары май, айран, қатық, кілегей, қышқыл емес қаймақ, жаңа қышқыл емес сүзбе, Езілген ащы емес ірімшік; жұмсақ қайнатылған жұмыртқа, қуырылған омлет; жақсы қайнатылған немесе езілген ботқалар (қарақұмық, ұнтақ жарма, күріш); ұн тағамдары (тоқаштан басқа), Ақ, сұр, майыспайтын кепкен нан; үгітілген түрде шикі, пісірілген көкөністер, жемістер; жеміс, көкөніс шырындары (сондай-ақ қышқыл); сүт қосылған суда шай, кофе, какао, мармелад, қант.

12-15 г дейін ас тұзы С, В1, В2, РР дәрумендерін қосады.

Тамақтану бес мезгіл, негізінен пюре түрінде.

№ 5 Диета Үстелі

бұл өткір кезеңнен тыс өт жолдарының, өт қабының және бауырдың аурулары бар адамдарға арналған.

Құрамы: вегетариандық жемістер, сүт сорпалары, көкөніс сорпасындағы Жарма сорпалары, қайнатылған ет, майсыз құс еті, қайнатылған майсыз балық, сүт, жаңа йогурт, айран, ацидофильді сүт, күніне 200 г дейін сүзбе, жарма және ұн тағамдары (тоқашты қоспағанда), АҚ нан, қара ескі, піскен жемістер, жидектер (қышқыл сорттардан басқа) шикі, пісірілген, қайнатылған, көкөністер мен шөптер қайнатылған және шикі (әсіресе сәбіз, қызылша), джем, бал, қант (күніне 70 г дейін), көкөніс, жеміс шырындары, сүт қосылған әлсіз шай. Майларды шектеңіз (кілегей, май 10 Г дейін, өсімдік майы 20-30 г), жұмыртқа (күніне бір). 10 Г дейін ас тұзы A, C, B1, B2, B12 дәрумендерін, фолий қышқылын, PP, K. қосады.

Күніне 5 рет ұсақталған түрде тамақтану.

Алынып тасталады: бауыр, ми, шпиг, бұршақ дақылдары, саңырауқұлақтар, шпинат, қымыздық, пияз, май, ет, балық, қуырылған, ащы, ысталған өнімдер, ет, балық, дәмдеуіштер, сірке суы, консервілер, балмұздақ, какао, газдалған сусындар, шоколад, кремдер (созылмалы өт зақымдануы кезінде өт тоқырауымен өтетін көпіршік, майдың мөлшерін 120-150 г дейін арттыру ұсынылады, оның ішінде өсімдік майларының 60%).

№ 9 Диета Үстелі

ол жеңіл және орташа қант диабетіне арналған. Диетаның энергетикалық құндылығын жануарлардың майлары мен оңай сіңетін көмірсуларға байланысты азайту керек, тәттілерді алып тастау керек.

Жалпы сипаттамасы:

  • қант пен тәттілерді қоспағанда және сорбит пен ксилитті қолдана отырып, оңай сіңірілетін көмірсулар мен жануарлар майларының есебінен орташа төмендетілген, энергия құндылығы бар диета.

Химиялық құрамы және энергия құндылығы (тәуліктік рацион):

  • ақуыздар-90-100 г;

  • майлар — 75-80 г (30% өсімдік);

  • көмірсулар - 300-350 г (полисахаридтер);

  • энергия құндылығы-2300-2500 ккал.

Ұсынылатын тағамдар мен тағамдар:

  • қара бидай, бидай, ақуыз-кебек наны, ұннан тыс өнімдер;

  • кез-келген көкөніс сорпалары, майсыз ет және балық сорпалары;

  • ет, құс және балықтың майсыз сорттары;

  • сүт, ашытылған сүт өнімдері, майсыз сүзбе және ірімшіктер;

  • жарма, қарақұмық, арпа, тары, сұлы, арпа; бұршақ тұқымдастар, картоп және көкөністер;

  • тәтті және қышқыл сұрыптағы жаңа піскен жемістер мен жидектер

Шығарылатын өнімдер мен тағамдар:

  • қамырдан жасалған бұйымдар;

  • күшті және майлы сорпалар;

  • еттің, балықтың, құстың, шұжықтың майсыз сорттары, тұздалған балық;

  • тұзды ірімшіктер, кілегей, тәтті сүзбе;

  • күріш, ұнтақ жарма, макарон өнімдері;

  • тұздалған және маринадталған көкөністер;

  • жүзім, мейіз, қант, джем, кәмпиттер, тәтті шырындар, қанттағы лимонадтар;

  • ет және аспаздық майлар

kkҚазақ тілі