Тамақтану
Мектеп–Сіздің балаңыз үшін қиын көпжылдық сынақ! Ол бұл сынаққа үлкен шығынсыз төтеп бере алады! Ең алдымен, балаға дұрыс тамақтанусыз мүмкін емес денсаулық қажет болады! Мектеп жылдары–бұл ақыл-ойдың тұрақты жүктемесі ғана емес, сонымен қатар белсенді өсу уақыты. Сондықтан, оқушының дұрыс тамақтануының жалпы принциптері ересек адаммен бірдей болып қалса да, айтарлықтай айырмашылықтар бар! Мектеп жасында адамның тамақтану қалауының едәуір бөлігі қаланады. Ата–аналардың міндеті–бұл артықшылықтарды дұрыс тамақтануға бағыттау! Сонымен....
Оқушыға арналған жадынама:
-
Есіңізде болсын, сіздің тағамыңыз әр түрлі болуы керек, оған ет, балық және сүт өнімдері, нан мен жарма, көкөністер мен жемістер кіреді.
-
Ащы, тұзды, майлы және қуырылған тағамдардан аулақ болыңыз.
-
Тамақтану кезінде сөйлеспеуге тырысыңыз.
-
Асықпаңыз, кішкене бөліктерді жеп, тамақты мұқият шайнаңыз.
-
Артық тамақтанбаңыз, кішкене бөліктерде жиі тамақтануға тырысыңыз.
-
Есіңізде болсын, кондитерлік өнімдер дәмді, бірақ пайдалы емес! Олар негізгі тағамды алмастыра алмайды. Тәттілерді күніне бір реттен көп емес жеңіз!
-
Есіңізде болсын, сіздің денеңізге сұйықтық қажет! Шөлді басудың ең жақсы құралы–қайнатылған, сүзілген немесе газдалмаған бөтелкедегі су!
Құрметті ата-аналар! Балаларыңызды осы ережелермен таныстырыңыз!
Өйткені денсаулық үшін қоректік заттардың (ақуыздар, майлар, көмірсулар, тәуелсіз аминқышқылдары, дәрумендер, май қышқылдары, минералдар мен микроэлементтер) дұрыс қатынасы өте маңызды.
Диетаға сүт және ашытылған сусындар, сүзбе, ірімшік, балық және ет өнімдері, жұмыртқа кіреді. Тәулігіне май тұтыну мөлшері 80-90 г. балалар күн сайын сары май, өсімдік майы мен қаймақ алады!
Көмірсулардың тәуліктік мөлшері 300-400 г құрайды, сондықтан мәзірде нан, жарма, картоп, кептірілген жемістер қажет.
Мектепте күніне үш рет тамақтану ұйымдастырылған: таңғы ас, түскі ас және түстен кейінгі тағамдар. Медициналық көрсеткіштер бойынша № 2, №5, № 9 диеталық үстелдер бар.