Тамақтану

Тамақтану

Дұрыс тамақтанунегіздердің негізі!

МектепСіздің балаңыз үшін қиын көпжылдық сынақ! Ол бұл сынаққа үлкен шығынсыз төтеп бере алады!  Ең алдымен, балаға дұрыс тамақтанусыз мүмкін емес денсаулық қажет болады! Мектеп жылдарыбұл ақыл-ойдың тұрақты жүктемесі ғана емес, сонымен қатар белсенді өсу уақыты. Сондықтан, оқушының дұрыс тамақтануының жалпы принциптері ересек адаммен бірдей болып қалса да, айтарлықтай айырмашылықтар бар! Мектеп жасында адамның тамақтану қалауының едәуір бөлігі қаланады. Атааналардың міндетібұл артықшылықтарды дұрыс тамақтануға бағыттау! Сонымен....

Оқушыға арналған жадынама:

  • Есіңізде болсын, сіздің тағамыңыз әр түрлі болуы керек, оған ет, балық және сүт өнімдері, нан мен жарма, көкөністер мен жемістер кіреді.

  • Ащы, тұзды, майлы және қуырылған тағамдардан аулақ болыңыз.

  • Тамақтану кезінде сөйлеспеуге тырысыңыз.

  • Асықпаңыз, кішкене бөліктерді жеп, тамақты мұқият шайнаңыз.

  • Артық тамақтанбаңыз, кішкене бөліктерде жиі тамақтануға тырысыңыз.

  • Есіңізде болсын, кондитерлік өнімдер дәмді, бірақ пайдалы емес! Олар негізгі тағамды алмастыра алмайды. Тәттілерді күніне бір реттен көп емес жеңіз!

  • Есіңізде болсын, сіздің денеңізге сұйықтық қажет! Шөлді басудың ең жақсы құралықайнатылған, сүзілген немесе газдалмаған бөтелкедегі су!

 

Құрметті ата-аналар! Балаларыңызды осы ережелермен таныстырыңыз!

Өйткені денсаулық үшін қоректік заттардың (ақуыздар, майлар, көмірсулар, тәуелсіз аминқышқылдары, дәрумендер, май қышқылдары, минералдар мен микроэлементтер) дұрыс қатынасы өте маңызды.

Диетаға сүт және ашытылған сусындар, сүзбе, ірімшік, балық және ет өнімдері, жұмыртқа кіреді. Тәулігіне май тұтыну мөлшері 80-90 г. балалар күн сайын сары май, өсімдік майы мен қаймақ алады!

Көмірсулардың тәуліктік мөлшері 300-400 г құрайды, сондықтан мәзірде нан, жарма, картоп, кептірілген жемістер қажет.

Мектепте күніне үш рет тамақтану ұйымдастырылған: таңғы ас, түскі ас және түстен кейінгі тағамдар. Медициналық көрсеткіштер бойынша 2, 5, 9 диеталық үстелдер бар.

Диета

Диета 2 Кесте

созылмалы колитке және қышқылдығы төмен созылмалы гастритке арналған.

Құрамы: ет, саңырауқұлақ, балық сорпаларында Езілген жарма және көкөніс сорпалары; майсыз ет (туралған, қуырылған), қайнатылған тауық еті, бумен пісірілген, бұқтырылған, дөрекі қабығы жоқ қуырылған котлеттер, майсыз ветчина, майсыз қайнатылған балық, жақсы суланған майсыз майшабақ, туралған, қара уылдырық; сүт (егер ол диарея), сары май, айран, йогурт, кілегей, қышқыл емес қаймақ, жаңа қышқыл емес сүзбе, пюресі өткір емес ірімшік; жұмсақ пісірілген жұмыртқа, қуырылған омлет; жақсы қайнатылған немесе пюресі бар жарма (қарақұмық, жарма, күріш); ұн тағамдары, (майдан басқа), ескірген нан ақ, сұр, ыңғайсыз крекер; көкөністер, пісірілген жемістер, үгітілген шикі; жеміс-жидек, көкөніс шырындары (сонымен қатар қышқыл); Шай, кофе, сүт қосылған судағы какао, мармелад, қант.

Ас тұзы 12-15 г дейін С, В1, В2, РР дәрумендерін қосады.

Тамақтану бес есе, негізінен пюре түрінде.

Диета 5 Кесте

өршу сатысынан тыс өт жолдары, өт қабы және бауыр аурулары бар адамдарға арналған.

Құрамы: вегетариандық жеміс-жидек, сүт сорпалары, көкөніс сорпасындағы Жарма сорпалары, қайнатылған ет, майсыз сортты құс еті, қайнатылған майсыз балық, сүт, жаңа йогурт, айран, ацидофильді сүт, күніне 200 г дейін сүзбе, жарма және ұн тағамдары (майдан басқа), АҚ нан, қара ескірген, піскен жемістер, жидектер (қышқыл сорттардан басқа) шикі, пісірілген, қайнатылған, көкөністер мен шөптер қайнатылған және шикі (әсіресе сәбіз, қызылша), джем, бал, қант (күніне 70 г дейін), көкөніс, жеміс шырындары айтарлықтай мөлшерде, сүт қосылған әлсіз шай. Майларды (кілегей, май 10 г дейін, өсімдік майы 20-30 г дейін), жұмыртқаны (күніне бір) шектеңіз. Ас тұзы 10 Г дейін. A, C, B1, B2, B12 дәрумендері, фолий қышқылы, PP, K қосылады.

Күніне 5 рет ұсақталған тағам.

Алынып тасталады: бауыр, ми, шпиг, бұршақ дақылдары, саңырауқұлақтар, шпинат, қымыздық, пияз, маффин, майлы ет, балық, қуырылған, ащы, ысталған тағамдар, ет, балық, дәмдеуіштер, сірке суы, консервілер, балмұздақ, какао, сода, шоколад, кремдер (өт қабының созылмалы зақымдануы үшін өт тоқырауымен ағып жатқан көпіршіктерді майдың мөлшерін 120-150 г дейін арттыру ұсынылады, оның ішінде өсімдік майларының 60%).

Диета 9 Кесте

жеңіл және орташа қант диабетінде көрсетілген. Диетаның энергетикалық құндылығын жануарлардың майлары мен оңай сіңетін көмірсулар есебінен азайту керек, тәттілерді алып тастау керек.

Жалпы сипаттамасы:

  • қант пен тәттілерді қоспағанда және сорбитол мен ксилитолды қолданумен жеңіл сіңімді көмірсулар мен жануарлар майларының есебінен орташа төмендетілген энергия құндылығы бар диета.

Химиялық құрамы және энергиясы (тәуліктік рацион):

  • ақуыздар90-100 г;

  • майлар 75-80 г (30% өсімдік);

  • көмірсулар 300-350 г (полисахаридтер);

  • энергия мәні-23002500 ккал.

Ұсынылатын тағамдар мен тағамдар:

  • қара бидай, бидай, ақуызкебек наны, ыңғайсыз ұн өнімдері;

  • кез келген көкөніс сорпалары, майсыз ет және балық сорпалары;

  • ет, құс және балықтың майсыз сорттары;

  • сүт, ашытылған сүт өнімдері, майсыз сүзбе және ірімшіктер;

  • жарма, қарақұмық, арпа, тары, сұлы, арпа; бұршақ дақылдары, Картоп және көкөністер;

  • тәтті және қышқыл сорттардың жаңа піскен жемістері мен жидектері

Шығарылатын тағамдар мен тағамдар:

  • қамырдан жасалған өнімдер;

  • күшті және майлы сорпалар;

  • майсыз ет, балық, құс еті, шұжық, тұздалған балық;

  • тұздалған ірімшіктер, кілегей, тәтті сүзбе ірімшіктері;

  • күріш, жарма, макарон;

  • тұздалған және маринадталған көкөністер;

  • жүзім, мейіз, қант, джем, кәмпит, тәтті шырындар, қанттағы лимонадтар;

  • ет және пісіру майлары

kkҚазақ тілі